maanantai 11. huhtikuuta 2016

Pyhät kivet...

... pistää mielen miettimään. Että miten ihmeessä joku tai jotkut keksivät 5000 vuotta sitten ruveta rakentamaan jotakin kivenjärkäleistä. Ja hautaamaan vielä mahdollisesti niiden juureen joukon ihmisiä. Eikä hommaa selkeytä yhtään se, että on mennyt lukemaan semmosia fiktiivisiä kirjoja jotka tulkitsee kivet A) ufojen navigointia helpottaviksi maamerkeiksi B) aikamatkustukseen soveltuviksi paikoiksi.

Tiesittekö, että kivikehiä esiintyy itseasiassa vähän siellä sun täällä maailmaa. Euroopan vanhin kivirakennelma löytyy Portugalista. Rakennelmia löytyy myös esimerkiksi Ranskasta, Maltalta, Belgiasta, Tanskasta, Ruotsista, Intiasta, Koreasta ja Länsi-Afrikasta. Brittein saarilla niitä tuntuu kuitenkin olevan erityisen paljon. Pohjois-Walesin Anglesey-saari oli täynnä niitä.

Ensimmäinen hautakammio Bryn Celli Ddu "the mound in the dark grove" sijaitsikin juuri Pohjois-Walesissa. Tämä kyseinen yksilö oli myös maan peitossa niin kuin näiden kivikehien yleisesti ollaan ajateltu olevan kun ne ovat olleet käytössä.



Etelä-Walesin Pentre Ifanin kivipaasit olivatkin sitten riisuttu versio tällaisesta kammiosta. Niin kuin voimme selvästi nähdä alimmaisesta kuvasta, oviaukko muodostui etualalla sijaitsevista kivipaaseista ja siellä missä kattona toiminut kivi kapenee oli itse "kammio".



Penter Ifan oli siinäkin mielessä kiinnostava kohde, että tämän paikan lähettyviltä on aikoinaan kuljetettu kivet myös kuuluisaan Stonehengeen. Välimatkaa on ollut vain vaivaiset 250 kilometriä. Pentre Ifanin kivien on uskottu myös toimineen jättiläisten ruokapöytänä ja kuningas Arthurin voimannäytteenä.

1 kommentti:

  1. Joillakin tuo historia vain on hieman mahtipontisempaa. Suomalaiset kivenpyörittäjät jäävät auttamattomasti toiseksi.
    T: äippä

    VastaaPoista